Srbija čeka "obrnutu hipoteku"

Bez autora
Sep 11 2011

Banke u Poljskoj počele su sa penzionerima da sklapaju ugovore o doživotnoj isplati određene sume, ako se penzioneri obavežu da će, posle smrti, banci ostaviti stan. Takav ugovor poznat je kao "obrnuta hipoteka" i Poljska nije jedina zemlja koja prednjači u sklapanju takvih ugovora. Dilema da je da li je bolje živeti kao gospodin, založivši nekretnine banci radi novca ili se žrtvovati ostavljajući stan deci kod nas još uvek ne postoji. Pojedini građani kažu za RTS da bi radije stan ostavili deci, a ne banci, uprkos nešto lagodnijem životu. Banke u Srbiji nerado govore o prodaji oduzetih hipoteka kojih je do sada na licitaciji bilo 270 samo u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stanova, jer se one veoma dugo prodaju, a željena cena se ne postiže. Otuda je mala zainteresovanost za poslove koji u Poljskoj cvetaju. U Poljskoj trenutno ima oko tri miliona penzionera, a procenjuje se da će se taj broj za dvadest godina udvostručiti.

Srbija čeka "obrnutu hipoteku"Poljske banke sa penzionerima sklapaju ugovore o doživotnoj isplati ukoliko se penzioneri obavežu da će posle smrti banci ostaviti stan. S obzirom na to da je Srbija jedna od zemalja sa najstarijom populacijom u Evropi, očekuju se sklapanje takvih ugovora i kod nas.

Banke u Poljskoj počele su sa penzionerima da sklapaju ugovore o doživotnoj isplati određene sume, ako se penzioneri obavežu da će, posle smrti, banci ostaviti stan.

Takav ugovor poznat je kao "obrnuta hipoteka" i Poljska nije jedina zemlja koja prednjači u sklapanju takvih ugovora.

Dilema da je da li je bolje živeti kao gospodin, založivši nekretnine banci radi novca ili se žrtvovati ostavljajući stan deci kod nas još uvek ne postoji. Pojedini građani kažu za RTS da bi radije stan ostavili deci, a ne banci, uprkos nešto lagodnijem životu.

Banke u Srbiji nerado govore o prodaji oduzetih hipoteka kojih je do sada na licitaciji bilo 270 samo u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stanova, jer se one veoma dugo prodaju, a željena cena se ne postiže.

Otuda je mala zainteresovanost za poslove koji u Poljskoj cvetaju. U Poljskoj trenutno ima oko tri miliona penzionera, a procenjuje se da će se taj broj za dvadest godina udvostručiti.

Kako su penzioneri zahvalni klijenti, banke trenutno isplaćuju za stan vrednosti 75 hiljada evra 200 evra nadoknade mesečno, a za duplo vredniji stan evra čak 750 evra mesečno.

Stručnjaci kažu da je pitanje dana kada će i kod nas banke ući u poslove sa nekretninama, jer ugovori o doživotnom osiguranju kod nas postoje i nisu nezakoniti, ali se razlikuju od poljskih.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević navodi da suština ugovora o doživotnom osiguranju nije samo finansijska pomoć nego i fizička.

"Novcem možete sve to da kupite, ali iznosi koje banke nude za kvadraturu stana svakako nisu dovoljni da bi osoba koja smatra da će na taj način rešiti svoju starost, dobila sve ono što joj je nužno", kaže Đorđević.

Pretpostavlja se da će i Srbija imati ugovore između penzionera i banaka, jer smo sa milion i trista hiljada penzionera jedna od zemalja sa najstarijom populacijom u Evropi.

Pre nego što zažive, trebalo bi ih dobro proučiti kako se ne bi našle na sudovima zbog neispunjenih očekivanja i nemoralnih motiva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik